pic_flash_box_1.jpg
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

U VELIKOM BORKU OBELEŽENA 214. GODIŠNjICA OSNIVANjA PRAVITELjSTVUJUŠĆEG SOVJETA SRPSKOG

 
2019_Veliki_Borak_Vlada_46.JPG

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti ispred spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku, obeležena je 214. godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg sovjeta srpskog.

Na Veliku Gospojinu 27. avgusta 1805. godine,  na ovom istorijskom mestu u Velikom Borku u kući kneza Sime, tada Simeona Markovića, osnovan je Praviteljstvujušći sovjet serbski. Bio je to najznačajniji potez ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, usmeren ka uspostavljanju organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.
Praviteljstvujušći sovjet srbski objedinjavao je napore ustanika i doprinosio da se sa uspehom razvija oslobodilačka borba. Formiranjem  sovjeta stvareni su uslovi za brži ekonomski, društveni o kulturni razvoj Srbije.
Iako je delovao svega nekoliko godina Praviteljstvujušći sovjet srpski predstavljao je, pored skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti, čime je  Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine. Za prvog predsednika Sovjeta izabran je Prota Mateja Nenadović, a za prvog sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović.

Državnoj ceremoniji, čiji je organizator bio Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rukovodstvo Gradske opštine Barajevo na čelu sa predsednikom Slobodanom Batom Adamovićem kao i predstavnici brojnih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venac na spomen obeležje knezu Simi Markoviću ispred Gradske opštine Barajevo položili su predsednik opštine Slobodan Bata Adamović, predsednik Skupštine opštine Saša Paunović i zamenik predsednika opštine Slavko Gajić.

Nakon polaganja venaca prisutnima su se obratili predsednik skupštine Gradske opštine Barajevo Saša Paunović i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov, a ceremonija  je završena izuzetnim polučasovnim umetničkim programom  pevačkog sastava „Srbski pravoslavni pojci“.

Nazad
Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_dostava2.jpg

baner_eldoc2.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_vodic2.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

BIC_LOGO_cirilica_baner.jpg

pic_banner_4.gif

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati