pic_flash_box_kml.png
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

Kultura

 

Centar za kulturu Barajevo formiran je 2008. godine odlukom Skupštine Gradske opštine Barajevo. Svojim Programom rada Centar je predvideo realizaciju programa kulturno-umetničkog i amaterskog stvaralaštva u oblasti književnosti, pozorišta, likovnog i muzičkog stvaralaštva, filmske umetnosti, očuvanja folklornog i etno stvaralaštva, kao i jedan bogat tribinski program sa aktuelnim temama. Svoj udeo Centar ima i u programima manifestacionog i tradicionalnog karaktera.

Centralna opštinska manifestacija «Barajevu u pohode» predstavlja sintezu kulturnih dešavanja sa jasnom dugoročnom programskom orijentacijom. Osnovni ciljni sadržaji su razvoj književne reči i istorijskog turizma. Realizuju se od 19.avgusta («Preobraženje») do 28. avgusta («Velika Gospojina») kada opština proslavlja svoj dan poštujući istorijsku činjenicu da je na Veliku Gospojinu 1805. godine u Velikom Borku formirana Prva srpska vlada.

"Dani Kneza Sime Markovića"
Za vreme trajanja manifestacije organizju se izložbe, koncerti, književne večeri, nastupi kulturno-umetničkih društava i etno-grupa, sportska takmičenja, bogat zabavni program i izleti.

"DANI Budimira – Buce Jovanovića, Ilije i Milije Spasojevića i Radoja Mitrovića – Barajevca" - jul 2009. godine
Guncate, selo nadomak Barajeva domaćin je muzičke manifestacije, koja okuplja veliki broj pevača i instrumentalista narodne muzike u znak sećanja na muzičare poreklom iz Barajeva koji su svojim talentom, stvaralaštvom i radom ostavili značajan trag na estradnoj sceni.

SABOR "SV. ILIJE" u Vraniću, 2. avgusta
Tradicionalno, svakog avgusta uVraniću okupljaju se kulturno-umetnička društva, recitatori i vokalni solisti. Crkvena opština i meštani Vranića, zajedno sa svojim gostima obeležavaju dan Sv. Ilije. To je ujedno i prilika da se upoznate sa Crkvenom riznicom u Vraniću koja predstavlja izuzetno istorijsko blago, vekovima čuvano, Matića kućom, šumadijskom kućom s kraja18. veka i oko 350 etnografskih istorijskih predmeta.

"Kulturno-sportske svečanosti – Spasovina 2009"
Tradicionalni noćni turnir u malom fudbalu u Lisoviću održava se svake godine u periodu od 25. juna do 12. jula. Promocija sportskih aktivnosti i zdravog načina života, načelo su turnira Spasovine.Turnir okuplja nekoliko selekcija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, od kojih je najzanimljivije, samim tim i najposećenije, upravo takmičenje u seniorskij konkurenciji.

Biblioteka „Jovan Dučić“ posluje kao organizaciona jedinica Biblioteke Grada Beograda od 1989.godine. Pored centralnog odeljenja u Barajevu postoji i ogranak biblioteke u Vraniću. Biblioteka raspolaže sa oko 50.000 knjiga i ima oko 2.000 članova i izuzetno je dobro opremljena najnovijim naslovima. Pored osnovne delatnosti biblioteka se bavi kulturno-informativnom delatnošću, kao što su književni susreti, predavanja, promocije i izložbe.
Zaposleno je 7 radnika. Rukovodilac biblioteke je Dušanka Gaković.
Adresa: 11460 BARAJEVO, Miodraga Vukovića 2
Tel: 8300-389
E-mail: biblioteka.barajevo@gmail.com
www.bgb.org.rs

U Barajevu radi i Književni klub „Jovan Dučić“, koji je organizator festivala rodoljubive poezije u Velikom Borku. Klub je posebno aktivan u radu sa mlađim naraštajem.

Na frekvenciji 105,9 FM program emituje 24 časa dnevno Radio Barajevo. Skupština opštine izdaje bilten pod nazivom “Barajevski glasnik” koji izlazi jednom mesečno u tiražu od 3000 primeraka i besplatno se distribuira građanima.

Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

pic_flash_box_1.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_CZK.jpg

Baner_vodic2.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_4.gif

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati