pic_flash_box_kml.png
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

Turizam

 

Turizam je velika ali još uvek nedovoljno iskorišćena šansa za brži razvoj opštine Barajevo. Zahvaljujući činjenici da nema razvijenu industriju,područje opštine još uvek spada u područja sa nezagađenom životnom sredinom. Da bi tako ostalo i u budućnosti, Barajevo je među prvim beogradskim opštinama donelo odluku o usvajanju Lokalnog ekološkog akcionog plana ( LEAP) u cilju očuvanja i zaštite kvaliteta životne sredine.

Geografski položaj, klimatske prilike, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, kao i bogato istorijsko, etnološko i kulturno nasleđe ovog kraja predstavljaju stabilnu osnovu za razvoj različitih oblika turizma. A uspešan primer integracije turizma, zaštite životne sredine, poljoprivredne i ruralne ekonomije je eko-agro turizam. Upravo u ovakvoj strategiji razvoja opština Barajevo vidi svoju šansu.

Atraktivna lovišta sa raznim vrstama divljači, očuvana priroda, bistri potoci i pitomi obronci, beskrajne šume i jezero bogato ribom- najbolje predstavljaju Barajevo i njegovu okolinu. Najveći očuvani šumski pojas čini kompleks Lipovičkih šuma koje pokrivaju 1200 ha i naleze se na svega 20 km od centra Beograda. Sve ovo pruža mogućnosti za razvoj izletničkog, ekološkog i rekreativnog turizma.

LovLovačko udruženje „Mića Popović“ broji oko 600 članova, organizovanih u 16 sekcija i gazduje lovištem u površini od 22.000 ha od čega je preko 4.500 ha pod šumom. Lovno produktivna površina je 15.000 ha. Na području opštine Barajevo uglavnom je zastupljena srneća divljač. Zatim zečja, fazanska, jarebičija, a zadnjih godina pojavile su se divlje svinje, kao i šakali i divlje mačke. Kalendarski lovna sezona traje od 16.oktobra do 15.januara na fazana, a na zeca do 15.decembra.

Lovačko udruženje organizuje poribljavanje jezera „Duboki potok“ koje se nalazi na udaljenosti od 2 km od centra Barajeva. Jezero pokriva površinu od 7,2 ha. Postalo je omiljeno odredište brojnim ljubiteljima prirode i ribolovcima. Na jezeru postoji mogućnost razvoja mnogobrojnih vodenih sportova , kao i iskorišćenje same obale za škole u prirodi, trim pešačke staze, biciklisičke staze – mounti bike, kampova za logorovanje izviđača, ljubitelja prirode, ferijalaca i sl.

RibolovSezona ribolova počinje 1. juna i traje sve do kraja novembra.Na jezeru je danonoćno organizovana ribočuvarska služba. Najznačajniji kulturno-umetnički i istorijski spomenici su Crkva brvnara u Vraniću iz 18.veka koja je stavljena pod zaštitu, osnovna škola u Vraniću koja je podignuta 1848. godine, Matića kuća s kraja 18. veka koja je restaurirana 1977. godine, stara zgrada osnovne škole u Boždarevcu iz 1891. godine, ostaci starih vodenica, stara porodična kuća sa doksatom i stara mehana Ljubinkovića u Beljini, rimski most u Beljini, stara mehana u Barajevu. Crkvena riznica u Vraniću bogata je velikim brojem eksponata iz arheoloških nalazišta sa ovog područja, starog novca, oružja, ikona i crkvenih knjiga, etnografskog materijala, dokumenata i forografija važnih ličnopsti.

Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

pic_flash_box_1.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

Baner_CZK.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_vodic2.jpg

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_4.gif

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati