pic_flash_box_kml.png
pic_flash_box_jn.jpg
pic_flash_box_urb_84038.jpg

U VELIKOM BORKU OBELEŽENA 217. GODIŠNjICA OSNIVANjA PRAVITELjSTVUJUŠĆEG SOVJETA SRPSKOG

 
Naslovna_46914.JPG

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti ispred spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku kao i prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležena je 217-ta godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog.
27. avgusta 1805. godine, u Velikom Borku u kući kneza Sime, tada Simeona Markovića, osnovan je Praviteljstvujušći Sovjet serbski. Bio je to najznačajniji potez ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, usmeren ka uspostavljanju organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.
Praviteljstvujušći Sovjet srbski objedinjavao je napore ustanika i doprinosio da se sa uspehom razvija oslobodilačka borba. Formiranjem Sovjeta stvoreni su uslovi za brži ekonomski, društveni o kulturni razvoj Srbije.
Iako je delovao svega nekoliko godina Praviteljstvujušći Sovjet srpski predstavljao je, pored Skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti, čime je Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine. Za prvog predsednika Sovjeta izabran je Prota Mateja Nenadović, a za prvog sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović.
Državnoj ceremoniji, čiji je organizator bio Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rukovodstvo Gradske opštine Barajevo na čelu sa predsednikom Slobodanom Batom Adamovićem kao i predstavnici brojnih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venac na spomen obeležje knezu Simi Markoviću ispred Gradske opštine Barajevo položili su predsednik opštine Slobodan Bata Adamović, predsednik Skupštine opštine Darko Paunović i pomoćnik  predsednika opštine Milomir Mihailović. Nakon ceremonije polaganja venaca prisutnima se obratio predsednik Skupštine Gradske opštine Barajevo Darko Paunović koji je između ostalog istako da obeležavanjem ovog značajnog datuma srpske istorije prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka nisu bile uzaludne. Stvaranje Sovjeta je bio odraz potrebe oslobodilačke borbe srpskog naroda da se posle dugih pet vekova ropstva oslobodi turske vlasti.
Državni sekretar Ministarstva za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Mirko Janić je takođe govorio o istorijskom značaju osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog čijim osnivanjem su udareni temelji moderne srpske države.
Na samom kraju ceremonije dramski umetnik Boško Puletić izveo je jednočasovnu monodranu „Vojvoda Živojin Mišić“.

Nazad
Anketa_saobracaj_2022_17021.jpg

Baner_10mm_desno_LAT2.jpg

Baner_10mm_desno_LAT.jpg

pic_flash_box_1.jpg

baner_jrasveta2.jpg

Baner_KI2.jpg

e_gradjanin.jpg

Baner_CZK.jpg

Logo_JPEG.jpg

Baner_kodeks.jpg

Baner_INF_cir_25406.gif

Baner_vodic2.jpg

Baner_Ministarstvo_odbrane_ok.jpg

Baner_glasnik2.jpg

Baner_Dobra_uprava.jpg

pic_banner_4.gif

Baner_Direkcija_za_javni_prevoz_16680.jpg

pic_banner_1.gif

pic_banner_2.gif

EUNET_baner_OK.jpg

Imate problem iz nadležnosti opštine Barajevo ili predloge za njeno bolje funkcionisanje?

questionservis48 sati